13 yaşındaki çocuk şans eseri buldu! Tam 1800 yıllık…

13 yaşındaki bir çocuk tesadüf eseri yaklaşık 1800 yıllık bir yüzük buldu. Tarihi eser, Antik Roma tanrıçalarından birini resmediyor. 

İsrail’in Hayfa kentinde babasıyla yürüyüş yapan Yair Whiteson, küçük ve yeşil bir nesne dikkati çekince gidip yerden almış. İlk başta paslı bir cıvata sandığı cismi ısıtmayı düşünen 13 yaşındaki çocuk, daha sonra bunun üstünde bir “savaşçı” çizimi taşıyan bir yüzük olduğunu fark etmiş.

Ailesinin İsrail Eski Eserler Kurumu’yla irtibata geçmesinin ardından araştırmacılar yüzüğün, MS iki ila üçüncü yüzyıla denk gelen Geç Roma Dönemi’ne ait olduğunu saptadı.

TAM 1800 YILLIK YÜZÜK

Kurumun 17 Temmuz’da yaptığı açıklamada yaklaşık 1800 yıllık yüzüğün Antik Roma’da savaş ve bilgelik tanrıçası olduğuna inanılan Minerva’yı tasvir ettiği belirtildi. 

Yüzük, Roma dönemine ait bir çiftlik evinin kalıntılarını içeren arkeolojik alan Khirbet Shalala’da bulundu. Bu bölgenin yakınında aynı zamanda eski bir taş ocağı da yer alıyor.

İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan Nir Distelfeld ve Eitan Klein, “Taş ocağının kenarında iki mezar mağarası var” diyerek ekliyor:

Yüzük bu çiftlikte yaşayan bir kadına ait olabilir ya da bir taş ocağı işçisinden düşmüş olabilir.

SAVAŞ VE SAVAŞÇIYI TEMSİL DİYOR

Ayrıca yüzüğün defin sırasında adak amacıyla sunulmuş olma ihtimali de var. Araştırmacılar çok fazla seçenek olduğunu söylüyor.

Distelfeld bronzdan yapılmış gibi duran takı hakkında “Bütünüyle korunmuş bu güzel yüzüğün üzerinde miğferli çıplak bir figürün resmi var” diyor.

Bir elinde kalkan, diğerindeyse bir mızrak tutuyor.

Yüzük, Kudüs’te yer alan Jay ve Jeanie Schottenstein İsrail Ulusal Arkeoloji Kampüsü’nde sergilenecek.

KAYNAK: INDEPENDENT | HABER7
Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir