Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Apartman dairesinde çıkan yangında baba ve iki kızı yaralandı

Yangın, saat 17.00 sıralarında ilçenin Çobaneşme Mahallesi Piyade Sokak üzerindeki dört katlı apartmanın üçüncü katındaki dairede çıktı. İddiaya göre, Rafet Eroğlu ile kızları Edanur ve Ela Eroğlu, maket yapmak için mutfakta bulundukları sırada …

Biri Bettina Machler’i durdursun… Dev kayadan akrobatik atlayış

Cemiyet hayatının tanınmış simalarından olan Bettina Machler yaptığı tatillerde, sık sık denediği yeni ve cesur atlayışlar, akrobatik hareketlerle gündem oluyor. Son olarak dev bir kayadan suya dalış yapan Machler’in sportif kareleri merak uyandırıyor.

THK’nın ateş kuşları için yeni plan

Yaz boyu meydana gelen yangınlarda ormanlarımızı kaybederken en çok tartışılan konulardan biri Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarının operasyonlara neden katılmadığı oldu. Söz konusu uçaklar için yeni bir plan gündemde. Türk Hava Kurumu’nun uçakları bir devlet kurumuna satılacak ve bu yolla teknik eksiklikler giderilecek.

Çöpüne göre vergi sistemi getirildi! 2026’tan itibaren başlayacak

Fransa’da çöp vergisi 2026’dan itibaren değişiyor. Yeni siteme göre artık Fransa’da “Ne Kadar Çöp, O Kadar Fatura” dönemi başlayacak.

Zelenski: Türkiye, denizde güvenliği sağlamak istiyor

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi.

İsrail yanlısı ABD Savunma Bakanı Hegseth’e soğuk duş: Filistin yanlıları tarafından protesto edildi

İşgalci İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana uyguladığı saldırılar ve ambargo nedeniyle 61 binden fazla masum insan hayatını kaybetti. Gazze’de bebeklerin, sivillerin açlık ve bombardımanlarla öldürülmesine karşı küresel tepkiler çığ gibi büyüyor. Dünyanın birçok noktasında vicdan sahibi insanlar, Gazze’de soykırıma karşı seslerini yükseltiyor. ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance ve İsrail yanlısı ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Union Station’daki bir restorana gittiği esnada yuhalamalarla karşılandılar. Filistin yanlısı göstericiler üçlüye şehri terk etmeleri yönünde bağırırken, bazıları “Filistin’e, işgal bir suçtur!” ve “Özgür Filistin” sloganları attı. Vance ve Pete Hegseth ve beraberindeki heyet federal polis tarafından korunurken etraflarında güvenlik çemberi oluşturuldu. Söz konusu, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğe karşı ülkedeki öfkenin büyüdüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.