Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Son Dakika… DEM Parti İmralı Heyeti’nin Öcalan’la görüşmesi sona erdi

DEM Parti, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Asrın Hukuk Bürosu avukatı Özgür Faik Erol’dan oluşan DEM Parti İmralı Heyeti, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeyi tamamlayarak İmralı’dan ayrıldığını bildirdi.

Semaver, nazarlık, halı: Türklerin eski eşyalarını topluyorlar

Strasbourg’daki Alsas Müzesi, 2027’deki açılışına hazırlanırken Türk toplumuna da çağrıda bulundu: “Kültürel mirasınızı paylaşın, göç hikayeniz yaşasın.”

Tekerlekli sandalyeyle hayata tutundu

Konya’da 7 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle 30 yaşına kadar evden çıkamayan Selvinaz Başoda (50), tekerlekli sandalye sahibi olunca yeniden hayata tutundu. O döneme kadar sadece arkadaşları tarafından dışarı çıkarıldığını ifade eden Başoda, “30 yaşıma kadar da evde hapis hayatı yaşadım. Yıllarca bir odada yaşadım” dedi.

Merkez Av Komisyonu, 2025-2026 dönemi için avlanma bölgelerini ve türleri belirledi

Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonunun 2025-2026 dönemine ilişkin kararları, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Avusturya’nın batısında küçük uçak düştü

Almanya’dan kalkan küçük uçak, Avusturya’nın Salzburg eyaletinde araziye çakıldı. Uçakta bulunan 4 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Atina’dan Libya taarruzu

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Yerapetritis, Türkiye ile Libya arasında, deniz yetki sınırlarının belirlenmesine ilişkin  27 Kasım 2019’da imzalanan anlaşmanın Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasını engellemek ya da en azından ertelenmesini sağlamak amacıyla Libya turuna çıkıyor.