Yurt dışında kazandıklarını TL üzerinden hesaplayarak zengin olduğunu düşünenlerin gerçekten iyi kazanıp kazanmadıkları bulundukları ülkedeki hayat standartlarıyla ölçülebilirken, Avustralya’da iyi kazandığını iddia ederek 1 günlük çalışmasını paylaşan gencin uzun saatler çalışması dikkat çekti.
Avustralya’da yaşayan bir genç 1 günde 438 doları nasıl kazandığını gösteren bir video çekti. Kazandığı para dolar olarak geçse de öncelikle Avustralya dolarıydı.
Gencin öncelikle 8 saat Uber sürücülüğü yaptığı ardından da 7 saat dönercide çalıştığı görüldü. Böylelikle 15 saat bir mesai ile 438 Avustralya doları kazanan gencin bu kazancı o ülkeye göre yaklaşık yarı asgari ücret ederken, TL bazında ise (19,28 kur ile) 8 bin 444 lira ediyor.
Bakıldığında bir günde Türkiye standartları için asgari ücrete yaklaşan bir ücret olsa da yaşadığı ülke Türkiye değildi.
Türkiye’de bir Uber sürücüsünün 1 saatlik kazancının bu ücretin 3’te 2’si olduğunu farz edersek düz 500 TL üzerinden 8 saatte 4 bin lira kazandığını görebiliyoruz. Aynı şekilde 7 saat asgari ücret üzerinden saatlik ücretle yine günde yaklaşık 500 TL de oradan gelebiliyor.
Avustralya’da ayda 30 gün, 2 yıl yemeden içmeden günde 15 saat çalışırsa 315 bin dolar kazanmış olarak Ferrari hayaline uzak görünmüyor. Daha eski modelleri daha önce almak da mümkün tabi.
Videonun tamamını izlemeden önce yorumlara da bakalım.
Vergi kesintilerinden ve yabancı ülkelerde oturum izni alabilmekten de bahseden çok sayıda yorumun içinde
Alım gücü farkı ve kazancın karşılaştırması ilgi çekiyor.
Görünen kısmın sadece iyi bir kazanç olduğu ancak tüm gerçeklerin anlatılmadığı yorumlarda göze çarparken,
Yurt dışında yaşayanların gençlerin hayal kırıklığına uğradığını da söylüyor.
Türkiye’de iyi eğitim alan birçok gencin son yıllarda daha çok kazanmak umuduyla yurt dışına gittiği bilinirken,
Birçoğunun da ilk dönemlerde geçici işlerde çalıştığı da görülüyor.
Türkiye’de alım gücündeki düşüşün yanında TL’nin değer kaybetmesinin de etkili olması
Birçok nedenin yanında yurt dışına ilgiyi de artıran en önemli nedenlerden biri oluyor.
İşte gencin 1 günlük çalışma videosu. Siz ne dersiniz? Sürdürülebilir mi?