Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te Üretici Fiyatlarındaki Sert Düşüş Dikkat Çekti

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e geriledi. Bu düşüş, son altı ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Verilere göre, petrol ve doğalgaz çıkarımındaki fiyatlar yüzde 3,5 oranında azalırken, Mart ayında bu kalemde yüzde 17,2 oranında artış yaşanmıştı. Enerji ürünleri genelinde de fiyatlar yüzde 1 oranında düştü. Aynı kalemde Mart ayında yüzde 16,2’lik artış gözlemlenmişti.

İmalat sanayisinde fiyat artışı ivme kaybederek yüzde 3,2’ye geriledi. Mart ayında bu oran yüzde 5,9 olarak kaydedilmişti. Öte yandan, elektrik, gaz ve buhar kategorisindeki fiyatlar yükselişe geçerek yüzde 19,4’lük artış gösterdi. Mart ayında bu oran yüzde 13,9 seviyesindeydi.

Enerji ürünleri hariç tutulduğunda üretici fiyatları Nisan ayında yıllık yüzde 4,4 oranında artış gösterdi. Bu oran, bir önceki ay yüzde 6 olarak gerçekleşmişti. Aylık bazda ise Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mart’taki yüzde 7,1’lik düşüşün ardından Nisan’da yüzde 5,4 oranında azaldı. Bu da üst üste ikinci ayda düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

Norveç’te üretici enflasyonundaki bu düşüş, enerji piyasasındaki dalgalanmanın ülke ekonomisine etkisini bir kez daha ortaya koyarken, küresel fiyat baskılarının azaldığına dair sinyaller olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Acil çağrı yapıldı, satışı yasaklandı: Kabak çekirdeği raflardan toplatılıyor!

ABD’de tüketilen “Organik Jumbo Kabak Çekirdeği” ürününde salmonella bakterisi tespit edilmesi üzerine ürün acil olarak geri çağrıldı. Sağlık otoriteleri ve üretici firma, tüketici güvenliğini korumak amacıyla ürünün satışını durdurdu ve tüm …

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir