Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uykusuzluk Testosteronu Düşürüyor mu?

Uykusuzluk, özellikle erkeklerde testosteron seviyelerini etkileyebilir. Gecede 5 saatten az uyuyan erkeklerde testosteron düzeyinin %10-15 arasında azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, sadece 1 hafta boyunca az uyku bile testosteron seviyesini %15’e kadar düşürebilir.

  • Uyku apnesi, oksijen seviyesini düşürerek testosteron üretimini baskılayabilir.
  • Gece geç yatma ve sabah geç kalkma gibi sirkadiyen ritim bozuklukları da LH salımını azaltarak testislerdeki testosteron üretimini yavaşlatabilir.

Testosteronun üretimi genellikle derin uyku sırasında gerçekleşir. Bu nedenle, uykusuzluk hem hormon dengesini hem de günlük enerji seviyelerini olumsuz etkileyebilir.

Takviyelerde Nelere Dikkat Etmeli?

  • Yan etkileri ve etkileri kişiden kişiye değişebilir.
  • Doğal takviyelerin hepsi güvenli olmayabilir ve dikkatle kullanılmalıdır.
  • Kontrolsüz kullanımı karaciğer hasarına, kan basıncı artışına veya ruh hali değişikliklerine neden olabilir.

Tribulus, Çinko, Maca Kökü ve Etkileri

Piyasada doğal testosteron artırıcı olarak satılan ürünler farklı etkilere sahiptir. Bazıları şunlardır:

  • Tribulus terrestris: Libido üzerinde etkili olabilir ancak testosteron düzeylerini artırmada net bir etkisi kanıtlanmamıştır.
  • Maca kökü: Enerji ve cinsel istek üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir ancak testosteron seviyelerini doğrudan artırdığı kanıtlanamamıştır.
  • Çinko: Eksikliği durumunda testosteron seviyeleri düşebilir ancak fazla çinko bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir.

Daha fazla bilgiye ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

Related Posts

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.