Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Kanunu’nun yıl dönümünde gençlerle buluştu (2)

“`html

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlerle Sigarayla Mücadele Programında Buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun Yıl Dönümünde Gençlerle Buluşma” etkinliğinde, sporcular ve gençlerin önerilerini dinlemek üzere bir araya geldi.

Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından hazırlanan bir video gösterildi.

İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sigara ile mücadeledeki duruşunun kendilerini son derece mutlu ettiğini belirtti. Durgut, sigara salgınıyla etkin bir şekilde başa çıkmanın yalnızca güçlü bir siyasi irade ile mümkün olduğunu vurgulayarak, 19 Temmuz’da yasalaşan dumansız hava sahasında elde edilen reformu hatırlattı.

Durgut, sigara endüstrisinin çeşitli yüzlere sahip olduğunu ve bu alandaki riskleri şöyle ifade etti:

“Görmekte olduğunuz renkli ambalajlar, aromalı ürünler ve yanıltıcı etiketlerle tütün endüstrisi, özellikle çocuklar ve kırılgan toplulukları hedef almayı sürdürüyor. Tehlikeli ürünlerini tatlandırarak gizlemeye çalışıyorlar. Bu yılki Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütünsüzlük Günü teması da sigara endüstrisinin maskesini düşürmek olarak belirlendi. Sayın Cumhurbaşkanım, bugün buradaki okumayı, düşünmeyi ve uygulamayı başaran parlak gençlerle birlikte bu maskeyi indirmek için buradayız.”

Sağlık Bakanlığı çalışanı Gülseren Sakarya, bu yıl Avustralya’da yapılacak Uluslararası Uzay Kongresi’nde ülkemizi temsil edeceğini belirterek, özellikle TEKNOFEST’te kazandığı 27 ödül ile gurur duyduğunu ifade etti.

Sakarya, çevre için mücadele eden bir bilim insanı olarak sigaranın sağlık zararıyla birlikte çevreye de verdiği zarar hakkında bilgi verdi. “Sigara izmaritleri, her yıl milyonlarca litre suyu kirletiyor ve tonlarca toprağı zehirliyor. Orman yangınları ve plastik atık krizlerinin başlıca sebebi bu izmaritlerdir. Üstelik sigara üretimi için her yıl 600 milyon ağaç kesilmektedir. Bu, her iki saniyede bir kesilen bir ağaç demektir. Tütün ürünleri yalnızca sağlığımızı tehdit etmekle kalmıyor, geleceğimizi de karartıyor.” dedi.

Sakarya, parlak ambalajlar ve mentollü kokularla sunulan ürünlerin, arka planda kesilen ağaçlar ve kirletilen okyanuslarla dolu olduğunu belirterek, “Tütün endüstrisi sadece satışlarından değil, çevreye verdikleri zarardan da hesap vermelidir. Ortaya çıkan zararı vergilendirilmelidir, çünkü bu zarar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına mal oluyor.” ifadelerini kullandı.

Milli Futbolcu Kaan Ayhan, ailesinin ve futbolun kendisini sigaradan koruduğunu vurgulayarak, genç sporculara örnek olmaya çalıştıklarını söyledi. “Stadyumlarda hâlâ sigara içimi yaygın ve bu durum sağlıksız koşullara yol açıyor.” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kaç çocuğun var?” sorusuna Ayhan’ın “İki” yanıtını vermesi üzerine Erdoğan gülerek, “Maşallah, ama durmak yok değil mi? Yola devam.” dedi.

Paralimpik sporcu Miray Ulaş, Erdoğan’a su yüzeyinde özgürlük hissiyle yarıştığını ancak yanlarında tütün endüstrisinin izmaritleriyle karşı karşıya kaldığını anlattı. “Sahillerdeki çöplerin çoğunu izmaritler oluşturuyor. Bu yalnızca çevre kirliliği yaratmıyor, aynı zamanda deniz yaşamını da tehdit ediyor.” dedi.

Milli okçu Elif Berra Gökkır, Türkiye’nin uzun yıllardır tütün endüstrisi tarafından hedef alındığını vurgulayarak, “Sigarayla mücadele yasasıyla hedefi tam merkezden vurdunuz. Gençler olarak tütün endüstrisini hedefliyoruz ve Türkiye’nin tamamen sigarasız bir ülke olmasını savunuyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gökkır’a teşekkür etti.

Trabzonspor U19 takımından Ömer Faruk Duymaz, nikotin torbalarının çok yaygın şekilde kullanıldığını belirterek, “Bu ürünler, sigarayı bıraktırmak gibi gösterilse de, aslında zararlı maddeler içeren hafif dozlu bir uyuşturucudur. Özellikle spor camiasında yaygın olarak görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Otonom araç teknolojileri üzerinde çalışan mühendislik öğrencisi Hasan İnan, tütün endüstrisinin elektronik sigaraları zararsızmış gibi gençlere pazarlamaya çalıştığını ve bunun tehlike oluşturduğunu vurguladı. “Biz mühendisler, bu ürünlerin içeriğinin ciddi riskler taşdığını biliyoruz. Devletimizin, bu ürünlerin ülkeye girişini engelleme kararlılığına destek vermeye hazırız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnan’a minnettarlığını iletti.

Milli tekvandocu Fatma Zehra Akyazıcı, uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi temsil ederek, “Disiplinli bir yaşam sürmek ve bağımlılıklardan uzak durmak başarılarımın sırrıdır.” açıklamasında bulundu ve gençleri sigara bağımlılığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

19 yaşındaki futbolcu Oğuzhan Yılmaz, “Yaşıtlarımın çoğu elektronik sigara ya da nargile ile tanışıyor, sosyal medya ve renkli ambalajlar tütün endüstrisinin bizim aklımızı hedef aldığı anlamına geliyor.” dedi.

Milli yüzücü Doruk Yoğurtçuoğlu, sosyal medyada yüksek takipçili kişilerin sigarayı olumlu gösterdiğini ifade etti. “Sosyal medya üzerinden sinsi reklamlarla gençlerin aklı çeliniyor.” şeklinde konuştu.

Biz gençler, elimizi taşın altına koymaya hazırız diyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrencisi Zeynep Yaren Duman, kamu alanlarında sigara kullanımının kısıtlanması gerektiğini savundu. “Kampüslerimizde tamamen dumansız bir ortam yaratmalıyız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü ile bu konuyu görüşeceğini ifade etti.

Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Elif Nur Şahin, tütün endüstrisinin özellikle kadın ve gençleri hedef aldığını belirtti. “Kadın sağlığı ve smokinge bağlı hastalıkların artışını gözlemliyoruz. Bu nedenle toplum olarak bu mücadelede aktif rol almalıyız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda teknik direktör Burak Yılmaz’a da söz verdi. Yılmaz, “Sporcularımızın sigara ile mücadele konusunda dikkat çekmesi beni mutlu etti.” dedi.

Astronot Tuva Cihangir Atasever, “Doğaya zarar veren tütün endüstrisiyle mücadele herkesin ortak sorumluluğu.” diyerek gençlere sigaradan uzak durmalarını tavsiye etti.

Futbolcu Uğurcan Çakır, “Sigarayı dedemi KOAH’tan kaybettiğim için sevmiyorum. Bu konuda hassasiyetinizi biliyor, engellenmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

“`

Related Posts

ABD’de Epstein tartışması: “Suç ortağı, Trump’ın başkan olmasını bekliyordu”

Pedofili milyarder Epstein’in suç ortağı Maxwell’in Florida’da tutulduğu hapishanede her şeyi kayıt altına aldığı ve her gün avukatlarıyla telefonda konuştuğu ifade edildi.

ADD’den ABD Büyükelçisi Tom Barrack’a sert tepki

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Dernek üyeleri, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakarak protesto düzenledi. ADD Genel Başkanı Mustafa Hüsnü Bozkurt, yaptığı basın açıklamasında Barrack’ın “Persona Non Grata” (istenmeyen kişi) ilan edilmesini talep etti.

Gebze’de Motosiklet Kazası: 2 Yaralı

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde motosiklet kaldırıma çarptı, sürücü hayati tehlikede, yolcu iyi durumda.

Çorum’da Geleneksel Toplu Sünnet Şöleni Coşkuyla Kutlandı

Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen geleneksel toplu sünnet şöleni, renkli görüntülere sahne oldu. Sünnet olan çocuklar, aileleriyle birlikte etkinlikte müzik ve eğlencenin tadını çıkardı.

CHP milletvekili Veli Ağbaba’nın ailesine ait işyerinde yangın

Malatya’da CHP Milletvekili Veli Ağbaba’nın ailesine ait inşaat malzemesi satışı yapılan iş yerinde çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

İnşaatta iş kazası: Tuğla ustası ağır yaralandı

Samsun’da inşaat halindeki apartmandan düşen tuğla ustası, ağır yaralandı.