Akademisyenler, üniversitenin EUA’dan çıkarılmasını yargıya taşıyarak kararın durdurulmasını istedi: Boğaziçi’ne Avrupa davası

Boğaziçi Üniversitesi’nin Avrupa Üniversiteler Birliği Üyeliği Yargıya Taşındı

Boğaziçi Üniversitesi, “kayyum rektör” Prof. Dr. Naci İnci tarafından Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyeliğinden çıkarılmasının ardından yargıya taşındı.

Rektörün, üniversite akademisyenlerine danışmadan ve bilgi vermeden 2001 yılında kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Üniversiteler Birliği’nden Ocak 2025’te keyfi bir kararla çıkartması, Boğaziçi Üniversitesi’nde büyük tepki çekti. Emeritus Profesör Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman, İstanbul İdare Mahkemesi’nde rektörlüğe karşı dava açarak kararın durdurulmasını talep etti.

Prof. Alpar Sevgen, 49 Avrupa ülkesinden 900’e yakın üniversitenin üyesi olduğu bu birliğin amacının akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik ve adalet, dayanışma, yaratıcılığın ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi olduğunu belirtti.

‘KAMU YARARI YOK’

Prof. Sevgen, “Mevcut Boğaziçi yönetimi bu amaçları benimsemiyor mu? EUA ile aynı değerleri paylaşmıyor mu? Üniversitenin yönünün keyfi şekilde değişmesini durdurabilmek amacıyla yargıya başvurduk, dava açtık. Kamu yararı olmayan, hukuksuz ve keyfi kararların sadece yargıya başvurarak durdurulması zor. Bu keyfilik ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. Bunun için 4 Haziran’da süresi dolacak olan 703 nolu kararname yerine TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında akademisyenlerin görüşlerini dikkate alan yeni rektör atama yasasının uygulanmasını umut ediyoruz” dedi.

Related Posts

HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (2025-HMGS/1) soru ve cevapları, yılın ilk HMGS oturumunun tamamlanmasıyla birlikte adaylar tarafından merak konusu oldu. Peki, HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Aile – Çocuk Masal Şenliği

İSTANBUL İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Aile – Çocuk Masal Şenliği programında konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, “Okulda öğretilenlerin, okulda davranış kazanılması gereken boyutları evde, ev ortamında …

Türkiye’de ‘Haydi Tenise!’ Projesi ile Tenis Kültürü Yaygınlaşıyor

TÜRKİYE’DE çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise!” projesi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle 11 deprem …

Öğrencileri okula kilitlediler

Proje okulları atamaları protestolarında öğrencilerin okula kilitlenmesine ilişkin konuşan Eğitim-İş Genel Sekreteri Seher Ergin, “Bu bir güvenlik uygulaması değil, açıkça bir baskı rejiminin yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Boşanma Sayılarında Artış: 2024’te 187 Bin Boşanma Gerçekleşti

Aile Danışmanı Selver Yazıcı, 2023 yılında 173 bin olan boşanma sayısının 2024 yılında 187 bin olduğunu söyleyerek, “Boşanan insanların birbirini tanımadan ve beklentilerini anlamadan evlilik kurduklarını anlıyoruz” dedi. Boşanma oranlarının 2024 …

Bakan Tekin “dünyada ilk” diyerek duyurdu: ’23 Nisan’da önemli bir gündemimiz var’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin “Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi” hazırlandığını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir