Akılalmaz büyüklük, akılalmaz hız: Dünyanın tüm elektriğinin 100 katından fazla ve sadece 25 kentilyon saniye

ZEUS Sistemi, HERCULES’i Geride Bıraktı!

HERCULES’in yerini alan ZEUS sistemi, aynı üniversitenin bir önceki rekor sahibi olan HERCULES’in sınırını birkaç kat aşarak tahtını korudu. Verge’in haberine göre, ZEUS’un ilk denemesinde lazer, özel bir hücreye yönlendirildi ve helyum atomlarındaki elektronları kopararak plazma oluşturdu. Bu plazma sayesinde serbest kalan elektronlar hız kazandı ve lazerin arkasından ivme kazandı.

Plazmada ışığın yavaş ilerlemesi, elektronların hızlanmasına olanak tanıdı. Bu süreç, ZEUS’un gerçekleştireceği asıl deneyin provası niteliğindeydi. Bu deneyde, hızlandırılmış elektronlar, karşı yönden gelen lazer atımlarıyla çarpıştırılacak. Bu çarpışma, 3 petawatt gücündeki lazerin 1 milyon katı kadar güçlü olacak şekilde davranmasını sağlayacak ve ZEUS’un “zettawatt-eşdeğeri” unvanını haklı çıkaracak.

Güvenlik önlemleri kapsamında, ZEUS, kızılötesi lazer atımlarını kontrollü bir şekilde yönlendirmek için difraksiyon ızgaraları kullanıyor. Bu sayede lazerin yoğunluğu kontrol altında tutuluyor ve güvenlik sağlanıyor.

Hedef: Daha Küçük ve Ucuz Sistemler Geliştirmek

ZEUS’un bir diğer amacı ise, büyük parçacık hızlandırıcıların sağladığı enerjiyi daha kompakt ve uygun maliyetli sistemlerle sağlayabilmek. 16 milyon dolara inşa edilen ZEUS, maliyeti göz önüne alındığında büyük bir potansiyele sahip.

Dr. Vyacheslav Lukin, yapılan araştırmaların, kanser tedavilerinden yumuşak doku görüntüleme tekniklerine kadar birçok alanda çığır açabileceğini belirtirken, ZEUS sayesinde kozmik fenomenlerin daha iyi anlaşılacağını vurguladı.

“Sadece Güçlü Bir Lazer Değil”

California Üniversitesi fizik profesörü Franklin Dollar, ZEUS’un sadece güçlü bir lazer olmadığını, aynı zamanda farklı deneylere imkan tanıdığını ve bilimsel önceliklere destek vererek yüksek yoğunluklu lazer biliminin canlanmasına yardımcı olduğunu ifade etti.

Related Posts

Apple’ın bir döneme damga vuran modeli emekliye ayrıldı

Apple, 2018 yılında piyasaya sürdüğü iPhone XS modelini “külüstür” (vintage) ürünler listesine dahil etti. Bu kararla birlikte iPhone XS, teknoloji tarihindeki yerini alırken kullanıcılar için de bir dönem sona erdi.

Pickleball Şampiyonası ilk kez Türkiye’de düzenlenecek

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Türkiye Pickleball Ligleri Türkiye Şampiyonası, 13-15 Haziran tarihlerinde Bursa’da gerçekleşecek. Pickleballda bölge şampiyonalarının ardından yarı final ve final maçları Bursa Mihraplı Pickleball Kortları’nda düzenlenecek.

Biyolojik parçalarla dijital dünya! Bilgisayarların biyolojik sınırları

Avustralya merkezli Cortical Labs’in geliştirdiği CL1 adlı biyolojik bilgisayar, bilim dünyasında yankı uyandırdı. İnsan kök hücrelerinden türetilen nöronlarla çalışan bu sistem, geleneksel silikon tabanlı bilgisayarlardan çok daha az enerji …

watchOS 26 Özellikleri: Apple Watch’a gelen tüm yenilikler

Apple, düzenlediği WWDC 2025 etkinliğinde Apple Watch için geliştirdiği yeni yazılımı, yani watchOS 26’yı tanıttı. Normalde watchOS 12 olacakken, diğer sürümlerde olduğu gibi watchOS 26 adlandırılan yeni sürüm, akıllı saatlere yepyeni özellikler ekliyor.

Faerûn diyarından haber var: Neverwinter Nights geri dönüyor

2025 PC Gaming Show kapsamında duyurulan Neverwinter Nights 2: Enhanced Edition, ilk olarak 2006 yılında piyasaya sürülen oyunun modern sistemlerle uyumlu hale getirilmiş versiyonu. Oyun, orijinalde Obsidian Entertainment tarafından geliştirilmişti …

GTA 6’nın sır gibi saklanan birçok özelliği ifşa oldu

Yıllardır beklenen ve Rockstar Games’in büyük bir gizlilikle geliştirdiği Grand Theft Auto VI (GTA 6) hakkında çarpıcı yeni iddialar ortaya atıldı. daha önce ana karakterlerin adlarını doğru şekilde sızdırarak güven kazanan X (Twitter) kullanıcısı GameRoll, bu kez oyunun içeriğine dair dikkat çekici bilgiler paylaştı.