Aktarlar önerdi: Sahurda tüketildiğinde susuzluğu azaltıp hazımsızlığı gideriyor

Her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da vatandaşlar, susuzluğu gideren ve sindirimi kolaylaştıran karışımlar için aktarlara akın ediyor. Aktarlar, en çok bitki çayları ve Osmanlı şerbetini tavsiye ediyor. Çorum’da uzun yıllardır aktarlık yapan Hasan Arslan, karışımların ve bitki çaylarının yanı sıra beslenme şeklinin de önemli olduğunu vurguluyor. Arslan, müşterilerine iftar yemeklerinde az su içmelerini, çorbayı yemekten sonra tüketmelerini öneriyor. Ayrıca, Osmanlı şerbeti, rezene, kimyon, anason gibi mideyi rahatlatıcı bitki çaylarının hem sindirimi kolaylaştıracağını hem de susuzluğu gidereceğini belirtiyor.

”ÇORBAYI YEMEKTEN SONRA İÇİN”

Ramazan ayında uyulması gereken beslenme kuralları hakkında bilgi veren Arslan, şunları söylüyor:

“Ramazan ayında atalarımızın geleneksel beslenme alışkanlıkları var. Bu bilgiler çoğu insan tarafından bilinmese de sosyal medyada bulunabilir. Önerimiz, çorbayı yemekten sonra içmeleridir. Ana yemekten sonra ya da ana yemekle birlikte içebilir veya ana yemekten sonra çorbayı tüketebiliriz, bu da hazmı kolaylaştırır. Genellikle halkımız çorbayı ilk önce içer, ancak bu mide hazmını olumsuz etkiler.”

Yemek sırasında çok su içmekten kaçınılması gerektiğini vurgulayan Arslan, suyun genellikle yemekten 1 saat sonra içilmesini öneriyor. Çünkü su, mide asit seviyelerini bozabilir ve sindirimi zorlaştırabilir. Şikayetlerin genellikle şişkinlik olduğunu belirten Arslan, sahur öncesi ve teravih sonrası hazmı kolaylaştıran bitki çayları ve ürünler öneriyor.

”YEMEĞİ YAVAŞ YENMESİNİ TAVSİYE EDİYORUZ”

Sindirimin aslında ağızda başladığını belirten Arslan, “İftarda yemekler çok hızlı yeniliyor. Yavaş yemeyi ve iyi çiğnemeyi tavsiye ediyoruz. Çay ve suyun yemeklerden sonra 1 saat içilmesi daha faydalı olacaktır. En büyük hatalardan biri yemeğin hemen ardından tatlı yenmesidir. Bu, midenizdeki hazmı olumsuz etkileyebilir. Yemekten birkaç saat sonra tatlı yemek daha doğru olacaktır.”

”SAHURDA DEMİRHİNDİ ŞERBETİ”

Bitki konusunda konuşan Arslan, şunları ekliyor:

“Namaz esnasında zorlanan insanlar bizden yardım istiyor. Bu durumu hafifletmek için yemekten sonra bitki çayları kullanabilirler. Özellikle rezene, kimyon, anason gibi hazmı kolaylaştıran bitkisel ürünler öneriyoruz.

Sahurda demirhindi şerbeti, Osmanlı şerbeti gibi ürünler sindirimi kolaylaştırır ve susuzluğu giderir. Haşlanmış yumurta, herkes için önemlidir. Bir yumurta gün boyunca vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerir. Kayısı hoşafı ise mideyi rahatlatır, bağırsakları düzenler ve cilde faydalı E vitamini içerir. Bunları bulamazlarsa, kayısı marmelatını sulandırarak içebilirler. Hoşafı kesinlikle sahurda tercih etmelerini öneririz.”

Related Posts

Yunanistan, İsrail Savunma şirketinden insansız denizaltılar alacak

İsrail merkezli IAI, mürettebatsız BlueWhale denizaltılarını Yunanistan’a satmak için anlaşma imzaladı. İstihbarat toplama ve mayın tespiti gibi yeteneklere sahip sistemin üretiminde Yunan HAI şirketi de yer alacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi mevkidaşı ile görüştü

Dışişleri Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimi görüştü.

Deprem korkusu ‘taşınmayı’ düşündürtüyor: Marmara bölgesinde her üç çalışandan biri gitmeyi istiyor

İstanbul ve çevresinde ikamet eden çalışanlar üzerinde gerçekleşen bir araştırmaya göre, çalışanların büyük bir kısmı deprem endişesiyle taşınmayı düşünüyor.

Zelenski’nin açıklaması sonrası kafalarda bu soru var: Ukrayna Zafer Günü’nde Rusya’yı vuracak mı?

Rusya, 9 Mayıs’ta kutlanacak Zafer Günü’ne hazırlanıyor. 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının kutlanacağı günde Moskova’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi …

Hindistan saldırısı sonrası Pakistanlılar stok yapmaya başladı

Hindistan ordusu, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” karşı askeri operasyon başlattığını bildirdi.

Saldırıların ardından eğitime ara verildi

Hindistan’ın saldırısının ardından Pakistan’da eğitime ara verildi