Tarım Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Aydın’da kendiliğinden yetişen bu otlar garibanın cüzdanını, zenginin sofralarını süslüyor

Aydın dağlarında bahar mevsiminde doğada kendiliğinden çıkan halk arasında kedirgen ve sarmaşık denen otlar işsizlerin umudu oluyor. Bu yıl kuraklık nedeniyle kıt olduğu için bağının fiyatı 100 TL'ye kadar yükselen sarmaşık otları garibanın cüzdanını zenginin ise sofralarını süslüyor. Oldukça şifalı olduğu belirtilen otlar, en fazla Aydın, İzmir, Muğla ve Manisa illerinde rağbet görüyor.

Kedirgen Otunun Yükselen Değeri: Sarmaşık Otu

Bahar aylarında doğal olarak dağlarda yetişen, halk arasında “kedirgen” ve “sarmaşık otu” olarak bilinen bitkiler, işsizler için umut kaynağı haline geliyor. Özellikle Kıyı Ege illerinde tüketimi hızla artan ve sağlıklı bir gıda olarak nitelendirilen sarmaşıklar, köylerde yaşayan insanların yüzünü güldürüyor. Aydın’da her bahar sezonunda dağlardan toplanan sarmaşık otları, şehirlerde tüketiciyle buluşuyor.

Binlerce Kişinin Geçim Kaynağı

Aydın ve çevresinde çocukluğundan beri sarmaşıkları toplayarak şehir merkezlerinde satan Ramazan Çapar, bölgenin bu bitkisi sayesinde binlerce kişinin geçimini sağladığını vurguladı. “Aydın’ın nimeti” olarak adlandırdığı sarmaşıklar sayesinde her yaş grubundaki insanın para kazanabildiğini belirten Çapar, “Bu yıl kuraklık sebebiyle sarmaşık azdı. Bu durum nedeniyle bağ fiyatları tüketici için 100 TL’ye kadar yükseldi. Son zamanlarda Ege Bölgesi’nde yağmur arttı. Önümüzdeki günlerde sarmaşıkların bolca çıkmasını bekliyoruz. Fiyatlar düşse de toplama miktarı arttığı için herkesin geliri de artacak” dedi.

“Emek Dışında Masrafı Yok”

Aydın’ın Germencik ve Nazilli ilçeleri arasındaki bölgede doğal olarak yetişen sarmaşıkların, mevsime bağlı olarak 2-3 aylık bir ömrü olduğunu belirten Çapar, “Germencik’in Efeler, Köşk, Sultanhisar, Koçarlı, Nazilli köylerinde sağlık ve zamanı olan birçok kişi her gün sarmaşıkları toplar. Toplanan bu otlar toptancılar aracılığıyla şehir merkezlerine getirilip satılmaktadır. Emek haricinde herhangi bir masrafı olmayan sarmaşıklar, toplayana gelir sağlarken tüketene de şifa sunmaktadır” şeklinde konuştu.