Kedirgen Otunun Yükselen Değeri: Sarmaşık Otu
Bahar aylarında doğal olarak dağlarda yetişen, halk arasında “kedirgen” ve “sarmaşık otu” olarak bilinen bitkiler, işsizler için umut kaynağı haline geliyor. Özellikle Kıyı Ege illerinde tüketimi hızla artan ve sağlıklı bir gıda olarak nitelendirilen sarmaşıklar, köylerde yaşayan insanların yüzünü güldürüyor. Aydın’da her bahar sezonunda dağlardan toplanan sarmaşık otları, şehirlerde tüketiciyle buluşuyor.
Binlerce Kişinin Geçim Kaynağı
Aydın ve çevresinde çocukluğundan beri sarmaşıkları toplayarak şehir merkezlerinde satan Ramazan Çapar, bölgenin bu bitkisi sayesinde binlerce kişinin geçimini sağladığını vurguladı. “Aydın’ın nimeti” olarak adlandırdığı sarmaşıklar sayesinde her yaş grubundaki insanın para kazanabildiğini belirten Çapar, “Bu yıl kuraklık sebebiyle sarmaşık azdı. Bu durum nedeniyle bağ fiyatları tüketici için 100 TL’ye kadar yükseldi. Son zamanlarda Ege Bölgesi’nde yağmur arttı. Önümüzdeki günlerde sarmaşıkların bolca çıkmasını bekliyoruz. Fiyatlar düşse de toplama miktarı arttığı için herkesin geliri de artacak” dedi.
“Emek Dışında Masrafı Yok”
Aydın’ın Germencik ve Nazilli ilçeleri arasındaki bölgede doğal olarak yetişen sarmaşıkların, mevsime bağlı olarak 2-3 aylık bir ömrü olduğunu belirten Çapar, “Germencik’in Efeler, Köşk, Sultanhisar, Koçarlı, Nazilli köylerinde sağlık ve zamanı olan birçok kişi her gün sarmaşıkları toplar. Toplanan bu otlar toptancılar aracılığıyla şehir merkezlerine getirilip satılmaktadır. Emek haricinde herhangi bir masrafı olmayan sarmaşıklar, toplayana gelir sağlarken tüketene de şifa sunmaktadır” şeklinde konuştu.
More Stories
Çin’in Ay’da bulduğu keşifle elektrikli otomobiller artık çok farklı olacak!
Bari Tokgöz: Parayı faize değil, üretime yönlendirmek gerekiyor
Benzine indirim mi yapılacak? Brent petrol fiyatı ne kadar?