CHP’li Zeynel Emre’den Bakan Kurum’a ‘Kanal İstanbul ve Tsunami Riski’ ile ilgili soru önergesi

Zeynel Emre’den Kanal İstanbul Tsunami Riski İçin Uyarılar

Zeynel Emre, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının ve akademik kurumlarının uzun süredir Marmara Denizi’ni etkileyebilecek tsunami riskine dikkat çekti. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin geçmiş tsunamilere ilişkin verilerini hatırlatan Emre, Kanal İstanbul Projesi’nin afet senaryoları açısından ne kadar risk taşıdığını sorguladı.

Emre, 1509, 1894, 1963 ve 1999 yıllarındaki depremler sonrası oluşan tsunamilerin etkilerine vurgu yaparak, Kanal İstanbul’un denizaltı heyelanı senaryolarının en kritik risk olarak tanımlandığını belirtti. Ancak, Kanal İstanbul resmi web sitesinde projenin tsunami riski taşımadığı iddialarına yer verildiğini söyleyen Emre, bu çelişkinin bilimsel temele dayanıp dayanmadığını sorguladı.

Emre’nin Bakanlık’a yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

  • “Marmara Denizi’nde olası bir tsunami durumunda Kanal İstanbul ne ölçüde zarar görebilir? Yeterli bir bilimsel analiz yapıldı mı?”
  • ÇED raporunda yer alan tsunami senaryoları neden göz ardı edilmiştir?
  • Neden, ülkenin önde gelen deprem uzmanları ve akademisyenlerinin uyarılarına rağmen şeffaf bir bilimsel yaklaşım sergilenmemektedir?
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kanal İstanbul Çalıştayı Raporu’ Bakanlık tarafından dikkate alındı mı?”

Zeynel Emre, “Marmara Denizi’ne yönelik yapılacak herhangi bir müdahalenin bilimsel, şeffaf ve kamu yararını gözeterek ele alınması gerektiğini” vurgulayarak, Kanal İstanbul gibi büyük çaplı projelerde, deprem ve tsunami gibi afet risklerinin dikkate alınarak yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Özgür Özel’den İstanbul depremi açıklaması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, keçiören mitinginde İstanbul depremine ilişkin konuştu. Özel, “Seçilmiş belediye başkanı AKOM’un başında olacağına hapiste.” dedi.

Antalya’da ormanlara giriş yasağı başlıyor

Antalya, 2024 yılında 275 yangına rağmen yalnızca 333 hektarlık kayıpla Türkiye’de 12. sıraya geriledi. Vali Hulusi Şahin, 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında yeni hazırlanan genelgede belirtilen alanlar dışında ormanlara girişin yasaklandığını açıkladı.

Bebeğini 2 bin euro’ya sattı, pişman oldu: Geri almak isterken tutuklandı

İspanya’da bebeğini kısırlık sorunu olan bir çifte 2 bin euro karşılığında satan kadın, kızını geri almaya çalışırken tutuklandı. Bebeği satın alan çiftin de tutuklandığı bildirildi.

Bingöl’de 3 araç birbirine girdi: Yaralılar var

Bingöl’de 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 1’i ağır 6 kişi yaralandı.

Antik uygarlığa ışık tutacak: 5 bin yıllık soylu kadın mezarı bulundu!

Güney Amerika ülkesi Peru’da arkeologlar beş bin yıllık bir mezar keşfetti. Soylu bir kadına ait olan kalıntıların son derece iyi korunduğunu söyleyen arkeologlar, keşfin Amerika kıtasının en eski medeniyetine ışık tutacağını söylüyor.

Can Atalay’dan ‘İstanbul depremi’ uyarısı: ‘Evimizin çok daha ötesini düşünmek durumundayız…’

Gezi davası hükümlüsü Can Atalay, beklenen İstanbul depremi öncesinde yapılması gereken hazırlıklara ilişkin olarak, “İstanbul depremi gibi bir bahiste kendi evimizin çok daha ötesini düşünmek, talep etmek durumundayız. En yalın örnek ile; depreme nerede yakalanacağımızı hiçbirimiz bilmiyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir