Dünya’ya asteroit çarpmadan önce dinozorlar var mıydı? Yeni bulgular ortaya çıktı

Güncel Haber

Dinozorların yok oluşuyla ilgili uzun süredir süregelen bir tartışma sona eriyor: 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bir asteroit nedeniyle dinozorlar hala hayatta mıydı, yoksa yok oluş sürecinde miydiler?

Bir araştırmacı ekibi, Kretase dönemi sonundaki kitlesel yok oluştan önce Kuzey Amerika’daki fosil kayıtlarını inceleyerek bu sorulara cevap arıyor. Yapılan yeni analiz, dinozorların asteroit çarpmasından önce oldukça iyi durumda olduklarına dair artan kanıtlara katkı sağlıyor.

İlk bakışta incelenen fosiller, asteroit çarpmasından 9 milyon yıl önce dinozor türlerinin sayısının azaldığını ve asteroit çarpmasından 75 milyon yıl önce zirveye ulaştığını gösteriyor.

4 DİNOZOR AİLESİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae ve Tyrannosauridae gibi dört ana dinozor ailesini detaylı bir şekilde incelediler. Yapılan bilgisayar modellemesi ve fosil kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda bazı tutarsızlıklar ortaya çıktı.

YAŞAM ALANLARI DEĞİŞMEDİ

Modellemeye göre, 18 milyon yıl önce dinozorların yaşadığı alanların büyük ölçüde sabit kaldığı ve bu durumun yaşam alanlarının sabit kalmasını ve yok olma riskinin azalmasını desteklediği düşünülüyor.

O dönemde yeryüzünde meydana gelen jeolojik değişikliklerin, fosil avcılarının gerçek çeşitlilik örüntülerini belirlemesini zorlaştırdığı belirtiliyor.

“DİNOZORLAR YOK OLMAYA MAHKUM DEĞİLDİ”

Araştırmanın yazarlarından biri olan Alfio Alessandro Chiarenza, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu çalışma, dinozorların son Mezozoik fosil kayıtlarındaki azalmayı, biyolojik nedenlerden ziyade jeolojik değişikliklerin etkisiyle açıklıyor. Bu da dinozorların yok olma konusunda kaçınılmaz olmadığını gösteriyor. Eğer asteroit çarpmamış olsaydı, belki de bugün dinozorlarla karşılaşıyor olacaktık.”

Related Posts

Microsoft Copilot, ChatGPT ile rekabet etmekte zorlanıyor

Copilot, Windows 11 ve Microsoft 365 entegrasyonuna rağmen beklenen ilgiyi bir türlü görmüyor. Peki Microsoft, yapay zeka alanında rekabeti sürdürebilmek için rotasını nasıl çizecek?

Avrupa’daki elektrik kesintisi Türkiye’yi etkiler mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avrupa’da meydana gelen geniş çaplı elektrik kesintileri hakkında açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, Türkiye’nin de Avrupa’nın elektrik sistemiyle bağlantılı …

6 metrelik dev robot Zyrex, hem Dünyayı hem de uzayı şekillendirmeye geliyor

Kaliforniya merkezli RIC Robotics, 6 metre yüksekliğindeki Zyrex robotuyla inşaat sektöründe devrim yapmaya hazırlanıyor. Bu teknoloji yalnızca şantiyeleri değil, gelecekte Ay ve Mars gibi gezegenlerdeki yapıları da şekillendirebilir.

NASA yavaşlarken Çin hızlanıyor: Uzayın yeni kralı kim olacak?

ABD’deki kısıtlamalar, NASA’nın hareket alanını daraltırken Çin, uzun vadeli uzay programlarıyla dikkat çekiyor. Mars’tan Triton’a kadar uzanan bu hedefler, geleceğin liderini işaret ediyor olabilir.

Huawei, yeni otomobili Maextro S800 ile geliyor! İşte tasarımı

Huawei Maextro S800, Şanghay Otomobil Fuarı’nda resmen sergilendi. Maextro markası, Huawei’nin Harmony Intelligent Mobility Alliance (HIMA) çatısı altında oluşturduğu dördüncü ve en üst segmentteki marka olarak konumlanıyor. Huawei Maextro S800 …

Bu elektrikli kamyon, 300 eve elektrik sağlayabiliyor

Çin merkezli Sunwoda Energy, 2 MWh enerji depolama kapasitesine sahip dünyanın ilk 10 metre sınıfı mobil enerji depolama aracı olan Sunwoda MESS 2000’i tanıttı.  10 metre uzunluğundaki kamyon, 2 MWh batarya kapasitesiyle 300 eve bir gün yetecek …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir