Galatasaray’ın Efsane Başkanı Özhan Canaydın’ın Zara Gibi Devlere Üretim Yapan Fabrikası Biesseci’nin Çalkantılı İflas Hikâyesi

1985 yılında Özhan Canaydın ve Haim Fresco tarafından Bursa’da kurulan Biesseci Türkiye’nin yabancı ortaklı ilk konfeksiyon şirketiydi.

2002-2008 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü’nün üç dönem başkanlığını yapmış olan Özhan Canaydın başarılı bir iş insanı olmasının yanı sıra, gönülden bağlı olduğu Galatasaray’da başkanlık görevini de başarıyla yürütüyordu.

Biesseci ile spor ve rahat giysilerin konfeksiyonu yapıyorlardı.

Zaman içinde tesise çeşitli yatırımlar yaparak boyahane, parça baskı ve nakış üniteleri gibi alanlar açmış ve Biesseci’yi bütünleşmiş bir fabrika hâline getirerek büyümüşlerdi.

Öyle ki, fabrika Decathlon, Massimo Dutti, Kappa, Diesel, Calvin Klein, Zara gibi ünlü markaların ürünlerini üretiyordu.

2010 yılında Özhan Canaydın’ın hayatını kaybetmesinin ardından oğlu Ahmet Murat Canaydın babasının mirasını devralarak onu geliştirmeye devam etti.

53.000 metrekarelik bir alanda üretim yapan bir fabrika hâline gelen Biesseci, 2012 yılında 1200 çalışana sahipti.

Bu dönemde, Biesseci’nin Güneydoğu Anadolu’ya yatırım yapma planları gündeme geldi ve Diyarbakır ve Batman’a yatırım yapmak için incelemeler başladı.

Ancak o yıllarda şirket dalgalanan döviz kurları ve artan enerji maliyetleriyle savaşıyordu.

Bu dönemde, şirketin borçları hızla arttı ve finansal sıkıntılar derinleşti ve bu sebeple tüm çabalara rağmen Biesseci’nin iflastan kurtuluşu mümkün olmadı.

2013 yılında iflas erteleme için başvurular yapılsa da 2014 yılına gelindiğinde şirketin ve tüm iştiraklerinin iflas kararı çıktı.

Şirketin borçları ve alacaklılarıyla yaşadığı sorunlar, fabrikanın kapanmasına ve makinelerin haczedilmesine neden oldu.

Fakat bu süreçte oldukça tatsız iddialar da ortaya çıktı. İflasın hileli olduğunun öne sürülmesi üzerine Ahmet Murat Canaydın için 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Şirket çalışanlarının da mağdur olduklarını belirtmek üzerine yaptığı açıklamalardaysa şirketin içinin boşaltıldığı iddiaları alevlendirildi.

Özetle, Biesseci’nin trajik iflası, ardında birçok mağdur ve büyük bir hayal kırıklığı bıraktı.

Biesseci’nin iflası, dünya markalarına üretim yapan bir dönemin başarılı tekstil devinin dramatik düşüşünü gözler önüne serdi.

Sporda “fair play” anlayışıyla milyonların kalbine taht kuran ve “centilmen başkan” olarak anılan Özhan Canaydın’ın mirası olan Biesseci’nin bu çalkantılı iflas süreci hem şirket çalışanlarını hem de alacaklıları derinden etkileyerek Türk tekstil sektöründe büyük bir boşluk bıraktı.

Kaynak:Bir Gün, Hürriyet, TRT Haber

Türk şirketleriyle ilgili diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx