Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Belirtilere Dikkat!

Baş ve boyun kanserlerinin en önemli sebeplerinden biri sigaradır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Bu kanser türünde belirgin olmayan şikayetler nedeniyle erken teşhis aşamasının genellikle gözden kaçırıldığını belirtiyor. Erken teşhis sağlayan özel bir tarama yöntemi olmasa da tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak gibi koruyucu yaşam tarzı alışkanlıklarına öncelik vermek ve küçük belirtileri hızlıca fark etmek çok önemlidir. Kişi kendisini iyi dinlemeli ve inatçı ses kısıklığı, tekrarlayan burun kanamaları, iyileşmeyen yaralar, yeni fark edilen veya büyümeye devam eden baş-boyun kitleleri, geçmeyen nefes darlığı gibi şikayetlerde mutlaka bir sağlık merkezine başvurmalıdır” diyor.

Erkeklerde Sık Görülen Bir Durum

Beyin ve omurilik dışındaki geniş bir alana yayılan baş-boyun kanserlerinin erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Erkeklerde daha yaygın görülmesi, genetik yapı ve sonradan gelişen bazı bozuklukların da büyük etkisi vardır. Türkiye’de gırtlak kanseri erkeklerde en sık görülen baş-boyun kanseri iken kadınlarda ise tiroit kanseri en sık karşılaşılan türdür. Listenin ikinci sırasında ise ağız içi kanserleri her iki cinsiyet için de yer almaktadır” diyor.

40 Yaş ve Üzeri Risk Grubunda

Dünyada en sık görülen kanserler arasında 6. sırada yer alan baş ve boyun kanserlerinin genellikle 50 yaş ve üstünde görüldüğünü belirten Erkul, “Ancak erken yaşlarda da boynunda şişlik veya kitle gibi şikayetlerle gelen hastaların baş-boyun kanserleri açısından değerlendirilmesi ve kesin tanı için detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir. Çocuklarda bile nadiren de olsa genetik yatkınlık, mutasyonlar ve küçük yaşlarda alınan radyoterapilerin tetikleyici etkileriyle sarkomlar, farklı tümörler ve lenfomalar görülebilmektedir” şeklinde konuşuyor.

Geçmeyen Ses Kısıklığı Uyarıcı Olabilir

Tümörün yerleştiği bölgeye bağlı olarak baş ve boyun kanserlerinde belirtilerin değişebileceğini belirten Erkul, “Örneğin, gırtlak ve ağız içi kanserlerinde en sık rastlanan ses kısıklığı ve ağız içinde iyileşmeyen yaralar görülebilir. Daha nadir görülen burun içi tümörlerinde ise burun kanamaları, burun tıkanıklığı, yüz ve ağızda yaralar gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra baş ve boyun bölgesinde ortaya çıkan şişlikler ve kitleler de dikkat gerektiren ciddi semptomlar arasında yer alır” diyor.

Related Posts

Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, iklim değişikliğine bağlı sıcak havanın etkisiyle böbrek yetmezliğinin daha genç yaşlarda görülebileceğini belirterek, “Nemin ve sıcaklığın arttığı, güneşin etkisinin uzun süre yaşandığı gecelerde su ihtiyacı bütün bir gece boyunca devam edecek. Onun için yatak odanızda mutlaka suyunuz bulunsun.” dedi.

Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uyku kalitesi, D vitamini doğal bitkiler ve gerektiğinde hormon tedavisi… Testosteron düşüklüğüyle mücadelede birçok etkili yol var… Ancak her çözüm herkese uygun olmayabilir. Doğru yaklaşım, ölçüm sonuçlarına göre planlanmalı. Özellikle hormon takviyesi ciddi riskler taşıyabilir.

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.