İki profesör Bursa depreminden sonra uyardı: ‘Büyük depreme hazırlanın!’

Bursa’da Meydana Gelen 4 Büyüklüğündeki Deprem Endişe Yarattı

Bugün öğle saatlerinde Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul ve çevre illerinde de hissedildi. Panik yaşanan anlarda şükür ki can veya mal kaybı yaşanmadı, ancak depremle ilgili yapılan açıklamalar endişe yarattı.

Uzmanların Uyarıları Dikkat Çekti

Bursa’daki deprem sonrasında konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Prof. Dr. Okan Tüysüz, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Son zamanlarda sık sık depremlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ege Denizi’nde, Midilli’de yaşanmıştı birkaç gün önce. Şimdi ise Bursa’da karşı karşıyayız. Bursa Güney kolunun ortasında ve ovada yer alıyor. Zemin yapısı oldukça riskli. Tarihte 1065 yılında ciddi bir deprem yaşandı ve 1855’te 2 yıkıcı deprem gerçekleşti. Bu depremler tetikleyici olabilir mi? Evet, gelecekleri öngörebiliriz. İznik’te 1065 yılından beri bir kırılma yaşanmadı, bu da 7 ila 7,3 büyüklüğünde bir depreme sebep olabilir.”

Bursa ovasının altında 7,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip bir fay hattı mevcut. Büyük bir depremi beklememiz gerektiğini belirtiyorlar. Prof. Dr. Pampal, “Deprem olacak, doğanın kurallarına göre kırılacak. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Ne zaman olacağını söyleyemeyiz ve depremi önceden kestirmek imkansızdır” dedi.

‘Bize Alarm Veriyorlar’

Son yaşanan depremlerin bize uyarı niteliği taşıdığını belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, Bursa’nın içinden geçen aktif fay hattıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Aktif fay, geçmişte 6 ve üstü büyüklüklerde depremler üretmiş ve ilerleyen dönemlerde de bunu yapma potansiyeline sahip olan faylardır. Bursa, bu potansiyele sahip illerimizden biridir. Dolayısıyla bu sarsıntı, büyük bir depremin habercisi olmamasına rağmen bizi uyarıcı bir nitelik taşıyor.”

Mevcut durumu hatırlatan Tüysüz, “Bursa tarih boyunca büyük depremler geçirmiştir. Geçmişte 7 büyüklüğünde iki önemli deprem yaşamış ve bu depremler ciddi hasarlara yol açmıştır. Bugünkü depremin meydana geldiği fay hattı, beklediğimiz Marmara Depremi’ni tetikleyebilecek Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey koluna uzak” dedi.

Tüysüz, “Bursa’nın içinden aktif bir fay geçtiğini unutmamak gerekiyor. Tüm bu çalışmalar, alınacak tedbirler üzerine odaklanıyor” sözleri ile açıklamalarını tamamladı.

Related Posts

Ünlü lojistik şirketini ekonomik kriz vurdu

Almanya’nın köklü lojistik firmalarından biri ekonomik baskılara dayanamayarak iflas koruma sürecine girdi. 161 çalışanın görev yaptığı şirket, faaliyetlerine ara vermeden yeniden yapılanmaya hazırlanıyor.

Ekrem İmamoğlu genel başkanlara seslendi: Hepimize görev düşüyor, Türkiye’yi bir uçuruma sürükleyen bu iktidarı değiştirmemiz gerekiyor!

Ekrem İmamoğlu genel başkanlara seslendi: Hepimize görev düşüyor, Türkiye’yi bir uçuruma sürükleyen bu iktidarı değiştirmemiz gerekiyor!

Almanya’da orman yangınları: Beş gündür kontrol altına alınamadı

Almanya’nın Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletindeki orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Yaklaşık beş gündür süren orman yangınları sıcak hava, rüzgar ve su temininin zorlaşması nedeniyle kontrol altına alınamıyor. Yanan alanın yaklaşık 2 bin 100 hektar olduğunu tahmin ediliyor.

Şehit annesinin yürek burkan isteği yerine getirildi

Isparta’da Sevinçbey köyünde yaşayan şehit annesi Remziye Çetin’in (86), ölünce cenazesinin askerlerin omzunda uğurlanması vasiyeti yerine getirildi.

Son Dakika… DEM Parti İmralı Heyeti’nin Öcalan’la görüşmesi sona erdi

DEM Parti, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Asrın Hukuk Bürosu avukatı Özgür Faik Erol’dan oluşan DEM Parti İmralı Heyeti, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeyi tamamlayarak İmralı’dan ayrıldığını bildirdi.

Semaver, nazarlık, halı: Türklerin eski eşyalarını topluyorlar

Strasbourg’daki Alsas Müzesi, 2027’deki açılışına hazırlanırken Türk toplumuna da çağrıda bulundu: “Kültürel mirasınızı paylaşın, göç hikayeniz yaşasın.”