Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

Yaz Kur’an kursu kayıt dönemi başladı! 2025 yaz dönemi Kur’an kursları ne zaman başlayacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her yıl milyonlarca çocuk ve gencin Kur’an-ı Kerim öğrenme yolculuğuna katıldığı 2025 Yaz Kur’an Kursları için kayıt dönemi resmen başladı! “Her Yaz Yeni Bir Heyecan: Cami, Çocuk ve Kur’an” sloganıyla düzenlenecek kurslar, tüm öğrencileri camilere ve Kur’an kurslarına davet ediyor. Kayıtlar, yüz yüze ve online olarak yapılabilecek. Peki, 2025 Yaz Kur’an Kursları ne zaman başlayacak? Kayıtlar nasıl ve nereden yapılır?

Enstitü İSMEK’in “Hayal Bu Ya” festivali başladı: “Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye için kurduğu hayaller var”

Enstitü İSMEK’in “Hayal Bu Ya” festivali başladı: “Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye için kurduğu hayaller var”

‘Dünyanın en zor yapbozu’: Londra’daki iki bin yıllık Roma freski nasıl tekrar inşa ediliyor?

‘Dünyanın en zor yapbozu’: Londra’daki iki bin yıllık Roma freski nasıl tekrar inşa ediliyor?

Karne günü serbest mi gidilecek 2025? 20 Haziran Cuma okul kıyafeti zorunlu mu, sivil mi gidilecek?

20 Haziran Cuma günü milyonlarca öğrenci karnelerini alarak yaz tatiline başlayacak. 9 Eylül 2024’te başlayan 2024-2025 eğitim öğretim döneminin sonuna gelinmesiyle, karne günü heyecanı yaşanırken öğrenciler de okula nasıl gideceğini merak ediyorlar. Okullarda karne veriliş saatleri değişkenlik gösterirken genellikle karne dağıtımları saat 10:00 ile 12:00 saatleri arasında tamamlanıyor. Öğrenciler karnelerini sınıf öğretmenlerinden eğitim aldıkları sınıflarda teslim alacak. Peki, karne günü serbest kıyafetle mi gidilecek? Karne günü (20 Haziran Cuma) okullarda üniforma zorunlu mu, sivil mi gidilecek? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Husiler kimdir, hangi ülkeye ait? Husiler’in askeri gücü ne kadar? Yemen’deki İran destekli Husiler dünyanın gündeminde!

İsrail-İran arasındaki gerilim sürerken, Yemen’deki İran destekli Husiler, İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bazı “hassas noktaları” hedef aldıklarını duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü ayrıca, bu operasyonun İran ordusu ve Devrim Muhafızları tarafından yürütülen operasyonlarla uyumlu olduğunu ve hedeflerine başarıyla ulaştığını kaydetti. Bu gelişmenin ardından, Husiler yeniden dünyanın gündemine oturdu. Yemen’de, Şiiliğin Sünniliğe en yakın kolu sayılan ve bir zamanlar Yemen’i yöneten Zeydi mezhebine mensup kesim içinde şekillenmeye başlayan Husiler, siyasi bir hareket olarak 1992’de Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından kuruldu. Peki, Husiler kimdir, hangi ülkeye ait? Husiler’in askeri gücü ne kadar? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

LGS SINAV SONUÇ TARİHİ 2025 (MEB AÇIKLAMASI) | LGS sonuçları ne zaman açıklanacak, kaç günde açıklanır? LGS sınav sonuçları sorgulama ekranı!

LGS sonuçları ne zaman açıklanacak 2025 sorusu, söz konusu sınavın ardından öğrenci ve velilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından LGS sınavı, 15 Haziran 2025 tarihinde tamamlandı. İki oturum hâlinde yapılan sınavda, öğrencilere sözel alanda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisiyle yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu. Sınavın ikinci oturumunda ise öğrencilere matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soru yöneltildi.1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu Liselere Geçiş Sistemi’nde öğrenciler netlerini hesaplamaya başlarken, bir yandan da LGS sınav sonuç tarihine yoğunlaştı. Peki, 2025 LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, kaç günde belli olur? LGS sonuçları nasıl öğrenilir? İşte, ayrıntılar.