Rusya-Ukrayna krizi Avrupa borsalarını vurdu! (21 Mayıs 2025)

Avrupa Borsaları Haftaya Düşüşle Başladı

Avrupa borsaları, yeni işlem gününe düşüşle başladı. Stoxx Europe 600 endeksi günü yüzde 0,4’lük bir düşüşle 554 puanda tamamladı. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,2 azalışla 23.970 puanda seyrederken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise 8.780 puanda yatay seyirle işlem görüyor.

İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi kapanışın hemen üstünde 40.525 puanda bulunurken, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,5 artışla 14.333 puanda, Fransa’da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,5 yükselişle 7.894 puanda seyrediyor.

Küresel piyasalarda, ABD’nin mali durumuna ilişkin endişeler ve Fed yetkililerinin tarifelerin ekonomik büyümeyi yavaşlatarak enflasyonu artırabileceğine dair açıklamaları risk iştahını olumsuz etkiledi.

Rusya-Ukrayna gelişmeleri ve gümrük tarifelerine ilişkin haberler de Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlenmesine neden oldu. Bu gelişmeler yatırımcıların dikkatini çekiyor.


Borsa güne düşüşle başladı! (21.05.2025)

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekonomistleri, finansal istikrar ve ekonomik büyüme üzerindeki etkileri değerlendirdikleri “Ticaret Gerilimlerinin Avro Bölgesi Finansal İstikrarına Etkileri” raporunu yayımladılar.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bütçenin sınırlarını sürekli test ettiklerini ve acil durumlarda kaynak yaratmanın zor olduğunu belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail’le yeni serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin askıya alındığını açıkladı.

İngiltere’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda yıllık yüzde 3,5, aylık yüzde 1,2 artış gösterdi. Mart ayı konut fiyat endeksi ise beklentileri aşarak yüzde 6,4 yükseldi.

Analistler, günlük veri takviminin sakin geçeceğini öngörüyorlar.

Related Posts

Emekliler için “seyyanen zam” istendi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekliler için seyyanen zam talebinde bulundu.

Vatandaştan çalan TÜİK kendine gelince bonkör

Mart sonu ve haziran başı arasındaki 70 günde, TÜİK toplamda 272 bin 18 TL’yi ikramlara yatırdı. Yemek için ise 11 bin 800 TL ödendi. TÜİK’in 2.5 ayda ödediği tutar 283.8 bin TL’ye ulaştı.

Piyasalarda gözler merkez bankalarında

ABD-Çin anlaşmasıyla azalan risk iştahı, İsrail-İran gerilimiyle yeniden tırmandı. Küresel piyasalar yön ararken, gözler Fed, BoE ve TCMB’nin faiz kararlarında.

BYD’den Avrupa’da dengeleri değiştirecek adım!

Çinli otomotiv devi BYD, Avrupa elektrikli araç pazarında dengeleri değiştirecek yeni bir adım atıyor. Şirket, 400 bin Çek korunundan daha düşük fiyatla satışa sunmayı planladığı şehir içi kullanıma uygun elektrikli modelle, düşük bütçeli tüketicilere hitap etmeye hazırlanıyor.

Ömer Koç verdiği sözü tuttu, istifasını açıkladı

TOFAŞ, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Ömer Koç’un istifa ettiğini duyurdu. Şirket, nisan ayında yapılan Stellantis-TOFAŞ birleşmesi kapsamında Rekabet Kurumu’na verdiği taahhütte Ford Otosan ve TOFAŞ şirketlerinin yönetim kurulunda aynı anda Koç Ailesi mensuplarından bir üye bulunmayacağının sözünü vermişti.

Kamu işçisi için zam teklifi belli oldu!

Kamu işçisi için zam teklifi belli oldu!