Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz aylarının geldiği şu dönemde ülkemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği gözlemleniyor. Bu yüksek sıcaklıkların, kalp hastalarının yanı sıra böbrek yetmezliği, solunum rahatsızlığı ve obezite gibi kronik hastalıklara sahip bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturduğu belirtiliyor.

Artan sıcaklıklarla birlikte vücutta terlemeyle meydana gelen aşırı sıvı kaybının kalp krizine neden olabileceğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Sıcak hava, sağlıklı bireylerde bile bazı mekanizmalarla sağlığı olumsuz etkileyebilir. Terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, vücuttaki elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Bu durum, kanın yoğunlaşmasına ve dolayısıyla pıhtılaşmaya yol açabilir. Özellikle hipertansiyon veya kalp yetmezliği olan bireylerde, kullandıkları idrar söktürücü ilaçlar durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle hem sağlıklı bireylerde hem de kronik hastalıklara sahip bireylerde aşırı sıcaklara maruz kalmamak çok önemlidir. En yüksek sıcaklıkların yaşandığı 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten uzak durarak ve yeterince sıvı tüketerek sağlığımızı korumalıyız” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞ GRUBU DA DİKKATLİ OLMALI

Son yıllarda genç yaş grubunda kalp ve damar hastalıklarının arttığına dikkat çeken Tengiz, “Covid enfeksiyonu ve bazı durumlarda aşılar, pıhtılaşma eğilimini artırabilir. Ancak asıl problem, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıdır. Hareketsizlik, obezite, yüksek kolesterol içeren beslenme, sigara kullanımı bu riskleri artırır. Özellikle yaz aylarında gençlerin plajlarda ya da sıcak ortamlarda aşırı alkol ve enerji içecekleri tüketmesi, sıvı kaybını hızlandırarak kalp sağlığı açısından ciddi tehlikeler yaratabilir. Genç yaşlardan itibaren sağlıklı, dengeli ve kolesterolden fakir bir diyet, sigara içmeme alışkanlığı ve düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır” dedi.

ASPİRİN KRİTİK BİR ROL OYNAYABİLİR

Kalıtsal kalp hastalıklarına sahip genç bireylerde stres, sıvı kaybı ve aşırı fiziksel aktivitenin kalp krizine yol açabileceğini belirten Tengiz, “Özellikle spor yapacaksa, sıcak olmayan saatlerde ve yeterince sıvı alarak yapılması önemlidir. Kalp krizi belirtileri arasında göğüste baskı, ağrı ve soğuk terleme bulunabilir. Böyle bir durumda hastanın rahat bir pozisyona alınması ve eğer mümkünse 300 mg aspirini çiğnetmesi kanın akışkanlığının artırılmasına yardımcı olabilir. Ancak en önemli adım, hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?