Yeni Papa seçilirken dünya neyi bekliyor?

Yeni Papa Seçimi: Dünya Ne Bekliyor?

*** Okuyacağınız metin Axios’tan derlenmiştir.

Papa Francis’in halefi, dünya genelinde 1,4 milyardan fazla üyesi olan bir Katolik Kilisesi’ni devralacak. Ancak yeni papanın etkisinin kilise sınırlarını aşıp aşmayacağı belirsizliğini koruyor. Bu seçim neden önemli?

Neden Önemli: Papalar bugün yalnızca kilise doktrinini ve yönetimini denetlemiyorlar; barış anlaşmalarını teşvik edebilen, hastalıklara karşı mücadeleyi hızlandırabilen ve nüfus artışını etkileyebilen küresel diplomatlar ve etkili figürlerdir.

Papa olarak görev yapan Francis’in on iki yıllık sürecinde aldığı kararlar, dünya çapında milyonlarca Katolik ve Katolik olmayan insanı etkiledi. Mesajları evrenselleşti, kitlelere yayıldı. Francis, ülkeleri mültecilere insanca davranmaya, iklim değişikliği ile ilgili politikalar uygulamaya teşvik eden, LGBTQ+ topluluklarına daha iyi muamele edilmesini savunan ve düşmanlıklara son verilmesini isteyen önemli bir ses haline geldi.

Dünyanın dört bir yanından kardinal seçmenler, yeni bir papa seçmek üzere Vatikan Şehri’nde bir araya geldi. Seçilen isim, dünyanın en büyük ve tek dini örgütünün lideri olacak. Yeni papa, piskopos atamaları yapacak, kilisenin gündemini belirleyecek ve küresel endişelere öncelik verecek.


Gündem Kilise Çerçevesini Aşıyor

Katolikler için papa, doğrudan Petrus’un manevi soyundan gelen İsa’nın yaşayan ve kopmayan temsilcisi olarak kabul ediliyor. Ancak Virginia Commonwealth Üniversitesi’nden Katolik Çalışmaları Başkanı Andrew Chesnut’a göre yeni papanın gündemi, Katolik Kilisesi sınırlarını aşıyor.

Katolik Hristiyanlık inancına dayanan bu ahlaki gündemin büyük bir kısmı laik toplumda yankı buluyor.

Bazı tarihçiler, antikomünist Papa II. John Paul’ün nükleer silahlanmayı durdurmaya çağırarak Soğuk Savaş’ın sona ermesine ve nükleer savaşın önlendiğine katkıda bulunduğunu iddia ediyor.

Papa Francis, Kolombiya ve FARC isyancılarını barışa zorlayarak on yıllardır süren çatışmaları sona erdirmeye çalıştı ve ayrıca Obama yönetimini Küba ile ilişkilerde adımlar atmaya teşvik etti.


Kilise Krizler Karşısında

Papalar, kriz anlarında bazen hiçbir şey yaparak bazen de yeterince hareket ederek dünya olaylarını etkileyebilirler. Örneğin II. Dünya Savaşı sırasında Naziler Yahudileri toplama kamplarına gönderirken sessiz kalarak eleştirilen Papa Pius XII bulunmaktadır.

1960’larda Papa XXIII. John, kilise içindeki cinsel taciz iddialarını önemsizleştirmeye çalıştı ve konuşanları aforozla tehdit etti. 1980’lerde Papa II. John Paul, AIDS’ten muzdarip olanlara şefkat gösterdi ancak HIV/AIDS’in yayılmasını önlemek için korunma önlemlerini onaylamadı. 2010’da Papa Benedict, HIV’in yayılmasını önlemek için korunma önlemlerini onayladı.

Entrikalar: Papalar, yerel topluluklarda da etkili olabilir…

Bir papa, bazen inananları önemli yerel konularda harekete geçmeye yönlendiren piskoposlar atar. Örneğin New Mexico’daki yoksulluk karşıtları, yıllarca, eyaletteki yoksullukla mücadele etmek için yasa çıkarmaya çalıştılar.

Papa Francis döneminde yasal süreç hızlandı ve yasa kabul edildi. Yeni papanın da yoksulluğa odaklanması durumunda, kanun koyucuların konuyu yeniden gözden geçirmesi gerekebilir.

Papa, sadece Katolikler için değil birçok insan için ahlaki bir liderdir. Vatikan’ın seçtiği yeni papanın nasıl bir yol izleyeceği merak konusudur. Katolikler, yeni papanın Francis’in bıraktığı manevi boşluğu nasıl dolduracağını heyecanla bekliyor ve desteklerini ihtiyaç sahiplerine yönlendirerek umutla bir dönem daha kucaklamayı umuyor…

*** Axios – Russell Contreras

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Sudani’den net mesaj: Bölgemizde teröre yer yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerde terörle mücadele üzerinde durduklarını ifade eden Erdoğan, bölgede teröre yer olmadığını vurgulayarak, “PKK, FETÖ ve DEAŞ’a karşı müşterek mücadelenin sürdürülmesi konusunda kararlılığımızı teyit ettik.” dedi. Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilime de değinen Erdoğan, olaylar geri dönülmez noktaya varmadan tansiyonun düşürülmesi için her türlü gayreti ortaya koyduklarını söyledi. Irak Başbakanı Sudani, PKK’nın yasaklı bir örgüt olduğunu ifade ederek, “Kimsenin Irak’tan Türkiye’ye saldırmasına izin vermeyiz.” dedi.

Bacadan beyaz duman çıktı: Vatikan yeni papasını seçti

Katolik Kilisesi’nin yeni papasını seçmek için dün akşam başlayan oylamalarda, Sistine Şapeli’nin bacasından dördüncü tur sonunda beyaz duman yükseldi. Yeni papanın kim olduğu birazdan duyurulacak.

Vatikan’da bacadan beyaz duman çıktı: Papa seçildi

Vatikan’da yapılan konklav sonucunda yeni papa seçildi. Seçimin tamamlandığını simgeleyen beyaz duman Sistina Şapeli’nin bacasından yükseldi. Yeni papanın kimliği kısa süre içinde Aziz Petrus Meydanı’nda yapılacak geleneksel balkon konuşmasıyla tüm dünyaya duyurulacak.

Moskova’ya gelen yabancı heyet başkanları Kremlin Sarayı’nda

Yabancı ülke liderleri, Rusya Devlet Başkanı Putin onuruna verilecek akşam yemeği için Kremlin’e geliyorlar.

Erdoğan hedef aldı, MHP harekete geçti: Sokak röportajları için yeni gelişme

Medya, İletişim ve Dijital Mecralardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, partisinin sokak röportajlarının kontrol altına alınması ve sadece yetkilendirilmiş kişilerce yapılması için TBMM’ye kanun teklifi verdiğini duyurdu.

Nevşehir’de 74 yaşındaki emekli işçi, aşkı, özlemi ve türküyü volkanik taşlarla işledi

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde yaşayan 74 yaşındaki işçi emeklisi Rafet Topraktepe, dağların eteklerinden topladığı volkanik taşlarla evinin bahçesine yaptığı sanat duvarına şiir, türkü ve şarkı sözlerini işledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir