Tuzun birçok çeşidi vardır ve içeriğine göre farklı renklerde olabilir. Tuz, vücudumuzun düzgün çalışması için olmazsa olmaz öneme sahip bir maddedir. Önemli olan, hipertansiyon, böbrek ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa yakalanma riskini göze almamak için, bunu çok ölçülü tüketmektir.
Doğru kullanıldığında büyük faydalar sağlayan, tedavi edici, temizleyici, hatta kozmetik ve yaşlanma karşıtı etkiye sahip bir bitkidir.
Tuz, iki veya daha fazla iyonun kristal bir kafes içinde bir moleküle bağlandığı bir kimyasal bileşiktir. Tuzlar birbirlerinden çok farklı olabilir: organik veya inorganik, basit veya karmaşık olabilirler ve farklı kimyasal bileşikler oluşturabilirler.
Bazı tuzlar suda çözünür, bazıları çözünmez, bazıları da başka maddelerde çözünür. En iyi bildiğimiz şey, bilimsel adı sodyum klorür olan sofra tuzudur; bu, moleküllerinden birinin bir klor atomu ve bir sodyum atomundan oluştuğunu gösterir. Dolayısıyla var olan birçok tuz türünden sadece biridir ama vücudumuzun düzgün çalışması için çok önemli bir role sahiptir.
NE İÇİN KULLANILIR ?
Tuzun vazgeçilmez özelliklerinden biri de sinir uyarılarını iletme, kan basıncını düzenleme ve sıvı alışverişi yapma yeteneğidir. İşte bu yüzden tüm organizmaların dokularında ve sıvılarında belli bir oranda tuz bulunur.
Tıpta hastanın sıvı ihtiyacının karşılanması gerektiğinde, belirli oranda tuz içeren fizyolojik solüsyonlar kullanılır. Önemli olan, sağlığımızı korumak için tüketimde aşırıya kaçmamamız gerektiğidir: Mutfakta önerilen maksimum doz günde beş gram, yani bir çay kaşığı kadardır.
HER BİRİNİN KENDİNE ÖZGÜ BİR RENGİ VARDIR
Tuz, kimyasal bileşimini oluşturan minerallere bağlı olarak farklı renkler alabilir. En çok bildiğimiz ve kullandığımız tuz deniz tuzudur: genellikle beyaz renklidir ve küçük, ince taneciklidir; Mutfakta yiyeceklere lezzet katmak veya yiyecekleri muhafaza etmek amacıyla yaygın olarak kullanılır.
Deniz tuzları arasında her zaman anılmaya değer olan flour de sel (veya tuz çiçeği), Güney Britanya’ya özgü, aynı zamanda Camargue’a özgü, hafif bir tada sahip, çiğ gıdalarda kullanılan bir tür Fransız deniz tuzudur.
Fars mavi tuzu, İran’ın tuz madenlerinden elde edilen doğal bir kaya tuzudur; Nadir ve kıymetli, yoğun yumuşaklıkta ve hafif baharatlı bir tada sahip. Rengini sylvinite adı verilen bir mineralden alır.
Himalaya pembe tuzu, onu dünyanın en zengin ve en eksiksiz tuzu yapan çok yüksek oranda doğal mineral içeriğine sahiptir; Diğer yiyeceklerin lezzetini bastırmayan, aksine onlara eşlik eden ve onları zenginleştiren narin bir tada sahiptir.
Ayrıca çok iyi bilinen antik kökenli Britanya gri tuzu da vardır; karakteristik rengi, içinde çok sayıda mineral bulunan killerin varlığından kaynaklanır.
Alaea’nın kırmızı tuzu rengini içeriğindeki demirden alıyor. Siyah ise sodyum oranı düşük, temizleme özelliği bilinen bitki karbonları açısından zengin bir Hawaii tuzudur. Bitkisel karbon bakımından zengin bir siyah tuz türü de Kıbrıs siyah tuzudur.
GÜZELLİK İÇİN
Kozmetiklerde tuz, güzelliğin harika bir müttefiki haline gelir. Bir litre suda eritilen iki yemek kaşığı tuzu yüzünüze masaj yaparak uyguladığınızda cildinizin nazikçe temizlenmesine ve elastikiyetinin artmasına yardımcı olur.
Banyo suyuna eklenen veya peeling olarak kullanılan Ölüdeniz tuzları, vücuttaki su tutulumunu ve selülitleri gidermede etkilidir. Su ve tuz kalıntıları ve cilaları da tutulmayı önlemek için kullanılabilir.
ŞİFA VERİCİ ETKİSİ
Su, antik çağlardan beri dezenfektan ve iltihap giderici olarak kullanılmaktadır. Banyo suyuna bir buçuk kilo tuz eklenmesi tahriş olmuş ciltlerde ve böcek ısırıklarında rahatlatıcı etki gösteriyor. Böcek ısırıklarına su ve tuzla ıslatılmış gazlı bez uygulandığında da aynı sonuç elde edilmiştir.
Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı deniz tuzu katılarak hazırlanan gargara, diş eti iltihabı ve ağız kokusunda faydalıdır. Çok sıcak bir tencere suyun içine iki yemek kaşığı tuz eritilerek soğuk algınlığına karşı solunum yollarını temizlemeye yarayan faydalı bir karışım elde edilir.
EV İÇİN
Tuz, mutfakta kirli bulaşıkları yağdan temizlemek için faydalı olabilir: üzerlerine biraz tuz dökün ve bir kağıt parçasıyla silin.
Bardaklara serpilen bir miktar tuz, inatçı çay veya kahve izlerini çıkarmaya yardımcı olurken, yumurtaları koyduğunuz suya bir miktar tuz eklerseniz daha kolay soyulurlar. Kumaşlardaki lekeleri çıkarmakta da faydalıdır ve az suyla silerek ütü yaptığımız ütünün tabanını da temizler.
More Stories
Kadıköy’de tarihi karakolda yangın; 1 ölü
PKK/KCK Hükümlüsü Adıyaman’da Yakalandı
Hrant Dink davasında 9 sanığa müebbet hapis